Nasi Tomato & Ayam Masak Merah
Hye uolls! ππ
NASI TOMATO
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang sederhana besar - hiris halus -Bahan A
- 2 ulas bawang putih - tumbuk - Bahan A
- 3cm halia - tumbuk - Bahan A
- Rempah ratus ( kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, jintan
manis & putih ) -Bahan A
- 5-6 sudu tomato puree
- 2-3 cawan beras basmathi
- Air ( lebih 1/2-1 cawan daripada masak nasi biasa )
- Mentega
- Minyak untuk menggoreng
- Garam, serbuk rasa
- Daun
pandan
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan 3 sudu mentega di dalam kuali, goreng Bahan A
hingga naik bau dan masak, masukkan tomato puree dan tutup api.
- Basuh beras di dalam periuk nasi dan kemudian masukkan Bahan A yang
sudah digoreng ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan tambahkan air dan
1-2 sudu mentega lagi. Agak-agaklah air tu tapi saya lebihkan 1/2 cawan
air untuk 2 sukatan beras. Masukkan garam dan masak seperti biasa.
- Bila nasi dah masak, buka penutup periuk dan kacaukan nasi bagi rata. InsyaAllah nasi akan naik cantik je.
AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, sedikit halia- blend Bahan A
- 1 labu bawang besar - hiris halus - Bahan A
- 3 sudu cili boh/giling
- 3 sudu tomato puree
- Rempah ratus ( kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, jintan manis & putih ) -Bahan A
- Ayam separuh ekor potong ikut saiz yang disukai.
- 2 sudu gula
- Sedikit air
- Goreng ayam dengan kunyit dan garam terlebih dulu. Saya suka potong ayam kecil-kecil, lebih garing dan tak muak makan.
- Dalam kuali berisi minyak panas, gorengkan Bahan A sampai naik bau atau garing.
- Masukkan cili boh dan tomato puree. Goreng sampai cili garing dan masukkan air. Tambahkan gula, garam dan serbuk rasa dan gaul rata.
- Masukkan ayam goreng dan gaul sampai ayam tu cantik je warna merah. Kalau suka boleh tambah kacang peas. Hehe
Lepastu sedia untuk hidangkan sebagai juadah bagi seisi keluarga tercinta. π
Comments
Post a Comment